Ca o reacție a tam-tam-ului creat în jurul lui „Jabulani” (mingea oficială a turneului final din Africa de Sud ), site-ul goal.com a alcătuit topul celor mai bune mingi din istoria Cupei Mondiale.
10) Fevernova (2002)
După turneul final din 1998, „Fevernova” a făcut spectacol patru ani mai târziu în Japonia și Coreea de Sud. Acest balon a luat locul celebrului balon „tango”, având un înveliș de 11 straturi și unul de spumă specială cu mici baloane umplute cu gaz. Jucătorii nu au fost prea impresionați, spunând că e prea ușoară, decolează ca un jumbo jet și ar putea fi folosită cel mai bine într-n turneu de volei.
9) Crack (1962)
Chiar dacă a avut un nume ciudat, „Crack” a fost prima minge care a făcut trecerea de la cea clasică la cea împărțită în 18 octogoane. Jenant a fost faptul că la meciul de deschidere dintre Chile și Elveția s-a folosit o minge oarecare din magazia stadionului, deaorece „Crack” nu era încă gata.
8) Super Duplo T (1950)
Un balon revoluționar pentru acea vreme. La fel ca cea din 1930, aceasta era formată din 12 panouri cusute.
7. Etrusco – CM Italia 1990
Turneul final găzduit de italieni n-a ieșit în evidență prin spectacol pe teren, însă mingea s-a ridicat peste calitatea fotbalului prestat. Pentru fabricarea ei s-au folosit fibre sintetice de calitate, iar stratul superficial era alcătuit din latex, care asigura stabilitatea balonului în aer, dar și rezistența la rupere.
6) Azteca (1986)
Toată lumea a fost impresionată de acesta balon, realizat pentru prima dată din material sintetic, mult mai rezistentă la ploaie decăt cea din piele normală. Cu ajutorul acetei mingi, Diego Maradona a marcat celebrele goluri împotriva Angliei în Mexic 1986.
5) Just Fontaine’s Favourite (1958)
FIFA a încercat să schimbe radical imaginea balonului din acele timpuri și a introdus pentru prima dată culoarea galbenă pe stratul ce acoperă mingea. Acest lucru nu putea fi observat decât de cei care erau prezenți pe stadion, deoarece transmisiunea TV în acele vremuri se făcea în alb și negru.
4) Tricolore (1998)
A fost creată cu ajutorul unui strat subțire de spumă injectat la suprafață, ceea ce a permis realizarea unei culori extraordinare, de unde și numele de Tricolore.
3) The T-Shape (1930)
Fiind prima minge folosită vreodată la o Cupă Mondială își merită locul în top 3. Era formată din 12 panouri sub formă de T-uri. Fiind realizată din piele 100%, aceasta devenea foarte grea atunci când ploua. O întâmplare interesantă s-a petrecut în timpul finalei dintre Uruguay și Argentina. Din cauză că cele două echipe nu s-au înțeles ce balon să folosească, s-a decis ca fiecare echipă să folosească propria minge câte o repriză. Ciudat este faptul că, Argentina conducea la pauză cu 2-1, iar la reluare, când uruguayenii au folosit balonul lor, au și întors scorul, impunându-se în final cu 4-2.
2) Adidas Telstar (1970)
Prima minge oficială folosită de FIFA a fost arma perfectă pentru brazilieni. Formată din 32 de panouri (12 negre în formă din pentagon și 20 albe în formă de hexagon), amestecul de culori a făcut ca turneul să poată fi urmărit cu ușurință de cei care încă aveau televizoare alb-negru.
1) Adidas Tango Espana (1982)
Să poți atinge această minge cu propriile mâini era considerată o performanță incredibilă pentru acele vremuri. Ea a fost introdusă pentru prima dată la ediția din 1978, dar marea lovitură avea să o dea patru ani mai târziu. A fost prima minge care era rezistentă la apă, dar din cauza construcției mai delicate, trebuia înlocuită în timpul unui joc. Tango Espana a fost ultima minge creată din piele 100%.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER